Oorschelp-acupunctuur of auriculo-acupunctuur

Oorschelp-acupunctuur of auriculo therapie is het gebruik van de oorschelp voor diagnostische en therapeutische doeleinden.  acu earDe Franse neuroloog Dr. Paul Nogier maakte een studie van de ooracupunctuur en hij ontdekte o.a. de fysiologische verbanden tussen het oor en het menselijke embryo. Tevens slaagde hij erin de diversen reflexgebieden in kaart te brengen. Hij ontdekte dat een lichte aanraking van een specifiek punt op de oorschelp een voelbare verandering van de polsslag van de patiënt veroorzaakte. Dit specifieke oorpunt was een reflex-somatotopie van een pathologie elders in het lichaam. Raakte hij de oorschelp op een andere plaats aan, dan gebeurde er niets met de polsslag. Dr. Nogier noemde dit verschijnsel het Vasculair Atonoom Signaal (VAS). Van daaruit ontwikkelde hij de neurologische auriculo-cardiac reflex (A.C.R. reflex). Hiermee kon de interactie tussen lichamelijke (somatisch), psychische en emotionele problemen verklaard worden, en verstoringen en pathologien in het lichaam opgespoord en behandeld worden. Hiermee gaf hij de auriculotherapie een wetenschappelijk onderbouwd fundament.

Het therapiegebied strekt zich uit over het hele menselijke lichaam en is zeer uitgebreid. Met name het bewegingsapparaat, banden, pezen, spieren en gewrichten evenals de rug reageren verbluffend op auriculoacupunctuur. Deze westers-wetenschappelijke verklaring zoals ontdekt door dr. P. Nogier, de President of the Medical Study group of Lyon (France) geniet wereldwijde erkenning. Hij legde de neurologische auriculo-cardiac reflex (A.C.R. reflex) als wetenschappelijke basis voor de oor-acupunctuur therapie, en geniet internationale erkenning over heel de wereld.

Behandeling

Er worden een aantal naaldjes in het oor ingebracht en deze blijven daar ongeveer 20 minuten in zitten. Daarna worden deze verwijdert. Soms wordt er ook een heel klein verblijfsnaaldje geplaatst. Deze mag er maximaal 8 dagen in blijven zitten. Het is een eenvoudige, makkelijk toegangbare, erg effectieve vorm van acupunctuur.

Het is een veelgebruikte methode voor bv klachten van het bewegingsapparaat, maar ook voor het behandelen van rokers die willen stoppen. Het is een erg effectieve methode en een slagingspercentage van meer dan 90 % !! in twee of drie behandelingen.