Suiker…toch niet zo gezond!

Hoe gezond is suiker?voeding en suiker

Bij de raffinageprocessen in de fabriek wordt de kwaliteit van de suikerbiet als voedingsstof nogal aangetast. Belangrijke stoffen als vitamines A, B, C en D, en mineralen als calcium, ijzer, magnesium, selenium, zink en chroom worden bij dit proces verwijderd. Wat er overblijft zijn eigenlijk alleen maar koolhydraten. Voor een gezonde spijsvertering zijn echter deze vitamines en mineralen noodzakelijk. Deze stoffen worden daarom op andere plaatsen aan het lichaam onttrokken.

Grotere consumptie van suiker berooft het lichaam van zijn reserves aan vitamines en mineralen waardoor ons lichaam uit balans gaat en er allerlei klachten kunnen ontstaan, zoals:

  •  botontkalking
  •  gebits- en botproblemen door demineralisering van onze botten, maar ook,
  •  hypoglykemie,
  • diabetes mellitus type 2,
  • zwaarlijvigheid,
  • gewrichtsinfecties,
  • menstruatieproblemen,
  • hartziekten,
  • bloedarmoede, enz.

Tevens creëert suiker een disbalans in de neurotransmitters in de hersenen, wat zowel mentaal als emotioneel tot een “niet lekker in je vel”-gevoel kan leiden. Suiker werkt verslavend en het draagt in hoge mate bij aan:-  depressie,

  • concentratieproblemen,
  • onrust,
  • een verzwakte kracht van de geest,
  • geheugenverlies,
  • nervositeit,
  • prikkelbaarheid, enz.

Wanneer je suiker eet ontstaat er een tekort aan brandstof. Omdat suiker geen nutriënten bevat (omdat ze tijdens het raffinageproces eruit gehaald worden) worden cellen als ze witte suiker verbranden, niet gevoed. In die toestand van ontbering raakt het brein verward, geïrriteerd, rusteloos en vermoeid. In eerste instantie lijkt suiker ons energie te geven. Echter, tegelijkertijd verhoogt suiker het serotoninepeil in de hersenen, een stof die je ontspant en slaperig maakt. Daarom krijgen we na suikerconsumptie vaak een vermoeid gevoel en hunker je weer naar iets zoets. Het is niet moeilijk te begrijpen welke kringloop er dan in stand gehouden wordt.

Wanneer je bovenstaande informatie tot je laat doordringen, besef je hoogstwaarschijnlijk dat het voor je totale gezondheid enorm goed zou zijn om het eten van geraffineerde suiker weg te laten of op zijn minst flink te verminderen in je dagelijks voedingspatroon. Het immuunsysteem zal er zeker van opknappen, je maakt beduidend minder kans op diabetes mellitus, je darmen zullen beter werken, je brein gaat weer beter functioneren, je spieren, gewrichten en botten zullen minder onderhevig zijn aan ontstekingen en breuken enzovoort. Het is dus zeker de moeite waard om dit te overwegen. cola en suiker

Pas wanneer je suiker wilt weglaten uit je voeding, kom je er achter dat onze voedingsmiddelen-industrie bijna overal suiker aan heeft toegevoegd. Als smaakmaker, maar ook voor een langere houdbaarheid van bepaalde producten.

Kijk maar eens op de plaatjes hoeveel suiker er in heel gewone producten zit!

Links: o.a.:
www.fonteine.com
http://www.uitdaging.net/gezond/voe_suiker.html
http://boemerang.kro.nl/23februari_suiker_gif.aspx
http://www.candida.nl/suiker.html