Gember…

De uit Azie afkomstige Gemberwortel heeft een meer dan 5000 jaar oude geschiedenis als medicijn tegen allerlei kwalen waar wij vandaag de dag vaak meer lastgemberwortel van hebben dan onze voorouders. Ook de oude Grieken en Romeinen gebruikten Gember al vanwege de geneeskrachtige eigenschappen van de wortel. Gember is tegenwoordig overal te verkrijgen, een beetje groenteboer heeft het, en anders wel de natuurwinkel. Koop geen pilletjes of weet ik wat. Koop gewoon een verse wortelknol en snij deze in stukjes voor het gebruik. Maak van deze stukjes thee, verdun het naar eigen smaak. Of rasp het en voeg het toe aan je maaltijden.

Gember helpt:

– goed tegen misselijkheid, Het helpt ook tegen buikpijn en een opgeblazen gevoel. Gember stimuleert de alvleesklier om verschillende enzymen te produceren. Hierdoor wordt je spijsvertering enorm gestimuleerd. Het verhoogt daarbij de samentrekkingen van je maag waardoor je maaginhoud sneller naar je darmen kan. Hierdoor zal een opgeblazen gevoel afnemen. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.

– om je cholesterolgehalte te verlagen

– het promoot je bloedcirculatie

– het is rijk aan calcium en magnesium ( magnesium ontspant je zenuwen, verbeterd je slaap )

– maak thee van Gember, dit sterkt je immuunsysteem, zeker in de winterperiode helpt dat je lichaam en geeft je meer weerstand tegen bv griep

– bij de verbranding (transformatie) van voeding. Gember kan de opname van voedingstoffen uit je darmen tot wel 200% verhogen. Dit is een goede reden om in ieder gerecht wat gember te verwerken. Gewoon wat raspen en door de maaltijd doen. Gember kan dus goed bijdragen als je wilt afvallen.

– Uit een onderzoek onder 150 vrouwen bleek dat, als er bij de start van de menstruatie iedere dag wat gember werd ingenomen, dit de pijn even effectief bleek te verlichten als ibuprofen. Overigens bleek gember ook een goed middel tegen spierpijn na het sporten. Kan ook handig zijn!

Pas op als je bloedverdunners gebruikt of galstenen hebt

Aangezien gember je bloed verdunt is het even oppassen geblazen met bloedverdunners. Overleg met je arts of je niet (een deel van) je bloedverdunners (met bijwerkingen!) mag vervangen door gember. Bloedverdunners zijn geen geneesmiddelen, ze zullen je niet beter maken. Verander je voedingspatroon en probeer er vanaf te komen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Gember kan ook de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas pas dan ook op met grote hoeveelheden gember.

Gebruik het liefst verse gember. Gember heeft een aparte smaak waar je misschien even aan moet wennen. Begin met een beetje zodat je went aan de smaak. Het makkelijkste is om wat plakjes gember toe te voegen aan thee. Je kunt ook eenvoudig wat gember toevoegen in je dagelijkse voeding en waarbij je denkt dat het lekker is. Probeer het gewoon eens uit.

@ acupunctuurwijchen.nl