Menopauzale klachten

De menopauze (Grieks: μην: maand, παυσις: ophouden) is het stoppen van de menstruatieLady. Het treedt op wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben. Hierdoor produceert het lichaam (bijna) geen oestrogenen & progestagenen meer. De periode rondom de menopauze wordt de perimenopauze, het climacterium of de overgang genoemd. Dit proces duurt vanaf enkele jaren voor-, tot enkele jaren na de menopauze. Tijdens het climacterium raken de eicellen, die bij de geboorte al in aanleg aanwezig zijn, op. Ook verandert de hormonale balans van het lichaam. De oestrogeen- en progesteronspiegels worden minder stabiel. Ten slotte verandert de menstruatie. De manier waarop deze verandert verschilt; het kan zomaar van het ene op het andere moment stoppen of geleidelijk afnemen. Deze mogelijkheid is te merken aan het feit dat het interval tussen twee menstruaties langer wordt of de bloeding langzaam afneemt. Veel voorkomende (pre)menopauze problemen zijn: opvliegers, nachtelijk zweten, onregelmatige en/ of meer hevige menstruatie, hartkloppingen, stemmingswisselingen, vaginale droogte, verlaagd libido, vergeetachtigheid, vermoeidheid, gejaagd voelen, hoofdpijn en duizeligheid.

Let wel: de menopauze is géén ziekte, maar een ‘overgangsperiode’ van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid in het leven van de vrouw. Wel is het belangrijk deze (overgangs)periode, welke uiteenlopend van 1 tot 10 jaar kan duren, zo goed mogelijk door te komen. Hierdoor kan het lichaam zich ook na de menopauze beter herstellen en kunnen eventuele postmenopauze kwaaltjes en andere problemen voorkomen worden. Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur erg effectief is bij het verminderen van opvliegers, emotionele schommelingen, lichamelijke klachten en slaapproblemen.

Onderzoek door BMJ’s Acupuncture in Medicine laat zien dat acupunctuur helpt om opvliegers en stemmingswisselingen te verminderen[3]. Onderzoek dat gepubliceerd is in het Journal of the North American Menopause Society[4] geeft aan dat vasomotorische klachten zoals opvliegers en hartkloppingen verminderd worden door acupunctuur en er verbetering optreedt bij lichamelijke klachten en slaap. Een onderzoek uit Alternative Therapies in Health and Medicine[5] concludeert dat de combinatie van Chinese kruiden en acupunctuur even effectief is als hormoon-therapie.

Behandeling.

De behandeling bestaat uit een of meerdere acupunctuur behandelingen en/of Chinese kruiden. Mogelijk kunnen bepaalde voedingsmiddelen in deze periode meer of minder belangrijk worden. Zo kan er een nieuwe balans in lichaam en geest gecreeerd worden welke de klachten zal doen verdwijnen.