Vruchtbaarheid IVF / ICSI / IUI

“When Qi is quiet, the uterus is closed. When Qi is in motion, it is opened. But this opportunity is as limited as a blink of an eye.”
Zhang Jing Yue (1518-1639)

Fertiliteit

De behandeling van onvruchtbaarheid heeft binnen de Chinese Geneeskunde een lange gynaecologiegeschiedenis. Klassieke teksten, die behandeling van onvruchtbaarheid beschrijven, gaan terug naar 200 BC. Omdat de ontwikkelingen in de Chinese Geneeskunde ook niet stil blijven staan, is de hedendaagse behandeling van onvruchtbaarheid volledig geïntegreerd en aangepast aan de reguliere behandelingen op het gebied van fertiliteit.

Een gebalanceerde cyclus

Middels acupunctuur, kruiden en voedingsadviezen kan de hormonale cyclus worden gereguleerd. Een optimale cyclus weerspiegelt een gebalanceerde hormoonhuishouding.

Wanneer is er sprake van een normale cyclus ? Een gebalanceerde cyclus is pijnvrij, regelmatig en duurt 28-32 dagen. Er is sprake van een goede zuurgraad in de baarmoedermond. En enkele dagen voor de ovulatie is er vruchtbaar slijm aanwezig. Dit speelt een belangrijke rol speelt bij de voeding en transport van de spermacellen. De ovulatie vindt plaats rond de 13e tot de 15e dag omdat dit het optimale moment is in de ontwikkeling is van de eicel.

We weten dat het genetische materiaal van de eicellen wordt vastgelegd in het embryonale stadium van de vrouw. Maar de rijping van de eicel vind plaats onder invloed van de hormonale balans tijdens de cyclus. Acupunctuur heeft invloed op deze balans en op de doorbloeding van de follikels die de eicel moeten voeden. Ook heeft de behandeling als doel de dikte en de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies te bevorderen en de doorbloeding daarvan te verbeteren, dit komt omdat de behandeling de functie van het gehele lichaam bevordert en daarmee de productie van progesteron. Daarnaast is een goede afscheiding van het menstruatiebloed een voorwaarde voor het opbouwen van het baarmoederslijmvlies in de navolgende cyclus.

  • Normaliseert de hormonale cyclus
  • Optimaliseert de zuurgraad in de baarmoedermond
  • Bevordert van de aanwezigheid van vruchtbaar slijm
  • Optimaliseert van de tijd van ovulatie
  • Stabiliseert de folliculaire fase
  • Bevordert rijping van de eicel
  • Zorgt voor goede opbouw en doorbloeding van baarmoederslijmvlies
  • Vermindering van baarmoedercontracties
  • De Bloeddoorstroming van de baarmoeder verbeterd
  • En zeker niet onbelangrijk, het heeft een groot rustgevend effect.

De behandeling

De behandeling begint met een inventarisatie van eventuele klachten omtrent de cyclus. Hierbij worden ook de reguliere onderzoeksresultaten in beschouwing genomen. Naast pols- en tong diagnostiek wordt ook een differentieel diagnostiek gedaan.

De behandelduur is geheel afhankelijk van de oorzaak van de vruchtbaarheids problemen. In het algemeen wordt er van uitgegaan dat er minimaal 3 cycli voor nodig zijn om de hormoonhuishouding weer in balans te brengen.

Het aantal pogingen IVF (in vitro fertilisation) of ICSI (intra cytoplasmatic sperm injection) wordt maar een beperkt aantal pogingen vergoedt. Om de kansen op zwangerschap te vergroten kan acupunctuur een bewezen bijdrage leveren. Eventueel kan de behandeling ondersteund worden met Chinese kruiden. De acupunctuurbehandeling kan ook worden toegepast bij ondersteuning van KI, IUI, en ICS.