Pijn bestrijding

Het bestrijden van pijn met acupunctuur is wereldwijd overbekend en gebeurd al decennia lang. Wetenschappelijk is aangetoond The gate controle theory of paindat acupunctuur inderdaad sterk pijn verminderend werkt. Reden waarom sommige ziekenhuizen acupunctuur hebben opgenomen in hun arsenaal van middelen voor pijnbestrijding. Er zijn al een tiental ziekenhuizen in Nederland welke acupunctuur als behandelmethode in hun pijn poli hebben opgenomen.  Alle ziektekostenverzekeraars vergoeden behandelingen met acupunctuur als u aanvullend verzekerd bent. Pijn kan je leven flink vergallen. We hebben het dan niet over de pijnscheut die je voelt als je teen stoot of als je je vingers aan een heet strijkijzer brandt. Die acute pijn heeft een overduidelijke signaalfunctie en waarschuwt je dat je dreigt te verwonden of hebt verwond en daar aandacht aan moet schenken.

Chronische pijn.

zenuwsysteemPijn die je kwaliteit van leven danig kan verminderen is chronische, langdurige pijn als gevolg van een aandoening, trauma of anderszins. Deze chronische pijnen beperken je in je functioneren, belemmeren je sociaal omdat je liever niet de deur uit gaat of kunt, hebben invloed op je welbevinden en kunnen je zelfs depressief maken.

Zenuwstelsel.

Wat kan acupunctuur doen? Het insteken van acupunctuumaalden veroorzaakt via prikkeling van het autonome zenuwstelsel of energetische (soms segmentale) relaties o.a. een release van endorfines welke zorgen voor een pijnstillend effect in het lichaam. Het pijnstillend effect van acupunctuur vindt plaats zowel lokaal (locus-dolendi-prik) als globaal (door beïnvloeding van het hypothalamo-hypofysair-adrenocorticaal systeem). Pijn is één der voornaamste signalen van functionele storing van het centraal zenuwstelsel. De acupunctuurprik normaliseert deze functie, en heeft bovendien een homeostatisch effect wat neer komt op het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Behandeling.

Na een differentieel diagnose zal de acupuncturist een prikrecept samenstellen en kan de behandeling beginnen. Hoeveel behandelingen u nodig heeft is van te voren nooit te zeggen. Bij de een zal het sneller resultaat geven als bij de ander. De meest gebruikte vormen van acupunctuur is de klassieke lichaamsacupunctuur, electroacupunctuur en, of in combinatie met, oor-acupunctuur. Oor-acupunctuur heeft zich bewezen als bijzonder effectieve methode om pijn te bestrijden, met name van het bewegingsapparaat.